Rickys Rum i Rymden




Vad är LiteStep? Allt Om Litestep på Svenska ger dig en utförligare beskrivning på vad Litestep är. Men för att sammanfatta det hela så är Litestep ett skal som låter dig konfigurera din datormiljö som du själv vill. Sidan har tyvärr inte uppdaterats på ett tag, men den innehåller en del nyttig information. De sakerna som jag tycker är väsentligast/mest fördelaktigt är:

Tycker du att det här låter bra förslår jag att du besöker www.litestep.net. Där står mer om det hela. Efter installation kommer du se ett gäng filer som slutar på .rc. Det är i dessa du gör alla inställningar vilket tar ett tag att lära sig men är ganska lätt när man pillat med det ett tag. De tre viktigaste rc-filerna är step, popup och hotkeys (till och med i den ordningen). För att använda "mina" filer behöver du ett tema som heter "KDE 3.1"

Om vi börjar med step.rc som är den viktigaste. Här laddas och konfigureras alla moduler som LS använder sig av. Om du är nöjd med utseendet på ditt LS-tema behöver du inte ändra något här.

I popup.rc bestämmer du vad som ska dyka upp när du höger/vänster/mellan-klickar på skrivbordet med musen. Jag har två olika popupmenyer. Om jag bara högerklickar så får jag upp genvägar till mina program. Om jag klickar på "KDE-hjulet" (knappen längst till vänster) får jag upp olika "systemfunktioner" typ "Den här datorn", "kontrollpanelen" mm.

Till sist kommer vi till hotkey.rc som är tangentbordsgenvägar. Inte så mycket att säga om det, du använder en eller flera "modifierkeys" + en annan knapp för att t ex start ett program eller stänga av datorn.

Både popup.rc och hotkeys.rc ligger i underkatalogen "personal". Detta innebär att du kan byta tema men ändå ha kvar dina hotkeys och popup-menyer.

För att få en uppfattning om hur det kan se ut tog jag en skärmdump i skrivandets stund.


För alla som har behov av att kladda ner massa matematiska formler föreslår jag att ni börjar använda LaTeX, förmodligen världens bästa program OCH det är gratis! Här är ett exempel på hur snyggt det blir och det är så lätt... när man väl har lärt sig det. Innehållet är inte så intressant kanske, men kolla på layouten! LaTeX Exempel (Observera att det är en .PS-fil)

Eftersom LaTeX bara är en kompilator behöver du en editor också. Vilken vanlig texteditor som helst funkar men jag rekommenderar Crimson Editor Fungerar även som ftp-program vilket är väldigt smidigt då man slipper byta program för att ladda upp enuppdatering man just har gjort.


"Crimson Editor is a professional source editor for Windows. This program is not only fast in loading time, but also small in size (so small that it can be copied in one floppy disk). While it can serve as a good replacement for Notepad, it also offers many powerful features for programming languages such as HTML, C/C++, Perl, and Java."

Tillbaka


Sidan senast uppdaterad: September 10, 2003 17:31:53