MJUKJUDO
home mjuk judo träning gradering reklam

Träning

Att röra på sig är en viktig del i att må bra. Det kanske glöms bort lite pga den ökande arbetsstressen. Men det är viktigt att att motionera regelbundet. Därför vill vi på Budoklubben Yoi i Mullsjö ge dig chansen att prova på något annorlunda, nämligen Judo. Judo erbjuder en mycket allsidig träning för hela kroppen samt en intressant träningsform som gör att man är motiverad att fortsätta.

Hur tränar vi?

Mestadels sker träningen parvis där vi följer utbildningsplanen som är utformad av Svenska judoförbundet. I och med det så kommer det finnas tillfällen för gradering, där man får ett nytt bälte med annan färg för att visa kunskapsnivån inom judon. Träningen är upplagd stegvis så vi tränar ett visst antal tekniker och rörelser under en period tills vi kommer till en brytpunkt. Det betyder inte slutet för de tränade teknikerna men det blir ett avstamp till lite mer avancerad träning.

På bilden illustreras ett av sätten vi lär oss judo. Då instruktören visar kan gruppen se hur övningen ska utföras. Eftersom vi är två tränare under mjuk judo passet kan vi också visa samtidigt som ni gör för att öka förståelsen för rörelserna.
Ju längre man har tränat på tekniken eller rörelsen ju mer frihet kommer det finnas för att själv ändra efter de egna förutsättningar man har.

Efter att instruktören visat övningen eller utfört den samtidigt kan ni få testa på själva då instruktörerna tittar på och kommer med tips och goda ideer.
Det viktigaste med mjuk judon är att allt sker i samförstånd. Den som faller måste likaså som den som kastar veta precis vad som ska hända. Är det nått som känns fel, säg till så kommer ni få hjälp.

I judoträningen ingår rörlighetsträning, t.ex. kullerbyttor. Värt att nämnas är att de på bilden inte gjort kullerbyttor på många år och var osäkra om de skulle klara av det. Det visade sig att efter lite träning, tips och råd så lyckades alla.

Men även om man inte kan göra en kullerbytta så går det alldeles utmärkt att träna och vem vet, efter en tids tränande kanske det funkar.
I träningen så går vi lugnt fram det handlar inte om att kunna allt redan innan, vi är där för att så småningom lära oss. Det är också så att om ni har dålig rygg eller knä så kan träningen byggas runt detta och ni behöver inte göra övningar ni känner att ni inte klarar av.

En annan viktig del är vad ni tycker om träningen. Då och då kommer vi samlas och diskutera hur träningen är, vad som är bra/dåligt. Ju mer input desto bättre. Det är er träning. Vi tillhandahåller bara verktygen för att göra den så intressant som möjligt. Alla förslag och åsikter emottages givetvis när som helst.